Rent a car iznajmljivanje vozila u Srbiji i sigurna vožnja

Rent a car iznajmljivanje vozila u Srbiji i sigurna vožnja

Najčešća pitanja koja postavlja svaki vozač prilikom iznajmljivanja rent a car vozila u Srbiji jesu: da li postoje posebna pravila vožnje u Srbiji? Koja je prednost vožnje rent a car automobilom?

U Srbiji je pravilo da se vozi desnom stranom kolovoza a pretiče se levom. Prilikom preticanja, posebnu pažnju treba obratiti na to, da neko nije počeo da pretiče u isto vreme kao i vi. Zato je provera veoma bitna, pogled preko levog ramena i pogled u retrovizor. Tek tada, kada uočite da nema nikoga, preticanje je bezbedno!

Na putevima sa tri trake srednja traka se koristi za prolaz. Postoje i takozvane brze trake, po kojima se automobil ne sme kretati brzinom manjom od dozvoljene, jer bi na taj način usporavali druga vozila. Bilo da se vozite svojim, ili ste se pak opredelili za iznajmljivanje vozila, desi će se da se asvaltni put na nekoj deonici zameni makadamskim putem. U tom slučaju brzinu morate prilagoditi putu na kojem se nalazite. U Srbiji je do donošenja novog Zakona o saobraćaju, procenat nesreća bio mnogo veći nego danas. Najopasnije deonice su svakako planinski putevi, gde je obilaženje vozila uglavnom nedozvoljeno. Kako se ovo pravilo često ne poštuje, broj saobraćajnih nezgoda na njima je uvećan.

Vozačima je u današnje vreme vožnja znatno olakšana jer benzinske pumpe rade gotovo po ceo dan, tako mogu praviti kraće
pauze, okrepiti se i odmoriti kako bi bezbedno nastavili sa ostatkom puta. Po zakonu, barem jedna benzinska stanica na širem području mora raditi 24 sata, pa čak i nedeljom. U Srbiji danas, bilo kako da putujete, [rent a car](https://www.bluerentacar.rs) ili svojim autom, zakone u saobraćaju morate poštovati. Prolazak kroz crveno svetlo, zaobilaženje na dvostrukoj beloj liniji, nezaustavljanje na znak STOP, korišćenje mobilnog telefona u toku vožnje ili parkiranje u nedozvoljenoj zoni kažnjava se novčanim kaznam od nekoliko desetina hiljada dinara ili čak privremenim ili trajnim oduzimanjem vozačke dozvole.

PRAVILA VOŽNJE ZA SVA VOZILA KAO I ZA RENT A CAR

Vezivanje sigurnosnog pojasa je osnovno pravilo koje moramo poštovati od momenta ulaska u automobil. Kazna za ovakvu vrstu propusta je 5000 dinara. Pojas mora biti vezan i od strane suvozača, kao i lica koja sede pozadi u vašem ili rentiranom automobilu.

KORIŠĆENJE ALKOHOLA DOK VOZITE RENT A CAR AUTO

Minimalni procenat alkohola koji možete imati u krvi dok vozite je 0.3 promila. Početnici u vožnji ne smeju ga imati uopšte. Kazne su veoma stroge i kreću se od nekoliko desetina hiljada dinara, pa do toga da trajno ili privremeno ostanete bez vozačke dozvole. Zato, pre nego što sednete u svoje ili iznajmljeno vozilo, dobro razmislite! Tokom voŽnje bazirajte se na korišćenje bezalkoholnih pića!

DOKUMENTA KOJA MORATE IMATI UZ SEBE KADA VOZITE RENT A CAR AUTOMOBIL

Bilo da ste na put odlučili da idete svojim automobilom ili rent a car vozilom osnovno pravio za vožnju jeste da imate vozačku dozvolu, ličnu kartu i saobraćajnu dozvolu.
Ograničenja brzine za bezbednu vožnju se moraju poštovati!
U Srbiji su ogaraničenja sledeća:
50 km na čas u naseljenim mestima
80 km na čas u nenaseljenim mestima
120 km na čas na autoputevima.
U blizini škola ogarničenja su 30 km na čas, jer je bezbednost dece u saobraćaju najvaznija.
Minimalna starosna granica za vozača je 17 godina. Tada maloletno lice ne sme voziti samostalno već u pratnji punoletne osobe koja vozačku dozvolu ima minimum dve godine.

Posedovanje upozoravajućih uredjaja za radare, bilo u svom ili rentiranom vozilu, je nedozvoljeno i strogo kažnjivo. Kaznu nećete izbeći čak i ako uredjaj nije uključen!
Kazne mozete platiti na licu mesta, u banci, online ili u policijskoj stanici.

BEZBEDNOST DECE U SAOBRAĆAJU

Deca mladja od 12 godina ne smeju se, ni u sopstvenom ni u iznajmljenom automobilu, voziti na prednjem sedištu. Deca do svoje treće godine moraju biti vezana i smestena u sedišta za bebe, koja se stavljaju u zadnji deo automobila. Posle treće, koriste se posebna sedišta za stariju decu.

Postoji i dodatna oprema koju morate posedovati i za svoj auto i za rent a car:
* Sigurnosni trougao
* Sigurnosni prsluk
* Komplet sijalica
* Komplet prve pomoći
* Sajla za vuču

PRAVILA PARKIRANJA

Rentirani automobil ili sopstveni, mozete parkirati samo na mestima koja su za to predvidjena. Parkiranje pored ivičnjaka obeleženog žutom linijom, mestima obeleženim za invalide kao i u blizini pešečkog prelaza ili autobuske stanice je strogo zabranjeno!
Parkiranje je takodje zabranjeno u delovima gradova gde se odrzavaju sportske ili druge vrste manifestacije.
U našem glavnom gradu parking mesto je veoma teško, nekada i nemoguće pronaći, naročito kada je centar u pitanju. Baš zbog toga postoje brojna privatna ali i gradska parkirališta gde uz minimalnu cenu mozete rešiti ovaj problem i bezbedno parkirati svoje vozilo.
Mesta označena za invalide ne smete koristiti, jer su kazne ukoliko to učinite rigorozne.

POŠTOVANjE SVETLOSNE SIGNALIZACIJE

Jedan od osnovnih pravila vožnje jeste poštovanje svetlosnih znakova. Prolazak svojim ili[ iznajmljenim vozilom](https://www.bluerentacar.rs) na crveno svetlo moze vas koštati novčane kazne. Sigurnost u vožnji je zato najvaznija, a nju ćemo imati samo onda ako se pridrzavamo pravila koji su zakonom propisana.

Postoje još niz stvari na spisku, kada je voznja kroz Srbiju u pitanju:
*spremite sitan novac, jer će vam zatrebati kada dodjete do naplatnih rampi na autoputevima
*u sličaju nezgode hitni brojevi su: za policiju 192, vatrogasce 193, hitna pomoć 194

Ukoliko ste se na put odlučili da krenete rent a car vozilom, za kvarove pozovite broj koji ste dobili od rent a car agencije (https://www.bluerentacar.rs) od koje ste iznajmili auto.

Ukoliko pak, pored svega navedenog do nesreće dodje, ne časite časa i ne pokušavajte ništa sami da uradite. Vozilo koje ste iznajmili ili svoje sopstveno ostavite u zadešenom polozaju sve dok policija ne stigne i ne izvrši uvidjaj.

Put po Srbiji moze biti ugodan i udoban. Putujući svojim ”mezimcem“ ili rentiranim automobilom, nevolje mozete izbeći jednostavno POŠTUJUĆI GORE NAVEDENA PRAVILA kako bi ste i sebi i svojim saputnicima obezbedili ugodnu voznju do krajnjeg odredišta.